Една от най-обсъжданите идеи, свързана с образованието у нас - предучилищна

...
Една от най-обсъжданите идеи, свързана с образованието у нас - предучилищна
Коментари Харесай

Още за идеята задължителната предучилищната подготовка да започва от 4 годишна възраст

Една от най-обсъжданите хрумвания, обвързвана с образованието у нас - предучилищна подготовка да стане наложителна от 4-годишна възраст на децата, за което упорстваха депутати от ГЕРБ още от първото държавно управление на Бойко Борисов, слага още веднъж на дневен ред предаването " Хоризонт до обед ".В изявление за предаването ръководителят на парламентарната комисия по обучение Милена Дамянова , която беше част и от екипа на просветното министерство,  съобщи:По напълно скорошни данни, с които имах опция да се срещна, се оказва, че нямаме цялостен обсег на децата и на 6, и на 5 години... Наистина би трябвало да се стремим към 100% обсег на 5 и 6-годишните и, съгласно мен, едвам тогава, когато се проучват аргументите за по-малкия обсег да се премине към идната стъпка.Да, фактически, това беше една концепция, която обсъждахме с наставнически организации, с учителите още през първия мандат на ГЕРБ, само че, както знаете, това беше и една от отстъпките, които направихме, когато приемахме на Закона за предучилищното и учебното обучение.Темата още веднъж е на дневен ред  и аз се надявам в действителност да се проведат още веднъж задоволително на брой и полемики с всички заинтригувани страни, тъй че да няма терзание, да сме сигурни, че общините разполагат с нужната база.  Да сме сигурни, че не просто вкарваме една мярка, а сме създали разбор на предходните такива  - имам поради обсега на 5 и 6-годишните, на стратегиите.
По мотив на отвореното писмо, в което  над 40 неправителствени организации показват несъгласието си с концепцията за наложителна предучилищна за 4 годишните, Милена Дамянова. означи, че би трябвало да се подходи извънредно деликатно: Така че родителите да да бъдат спокойни, а и в последна сметка да реализираме резултатите, които си слагаме.  На първо място би трябвало да реализираме 100% обсег в предучилищната на 5 и 6-годишните, повтори още един път Дамянова, като напомни, че в доста страни децата стартират детска градина даже и някъде и учебно заведение, както е в Англия, на 4 годишна възраст. А тук приказваме за детска градина. 
Знаете, че в София да вземем за пример непрестанно родителите имат своите възражения, че в някои региони на София няма задоволителен брой места за децата на 3 на 4 години, тъй че има предпочитание от страна на родителите. Аз персонално считам, че със независимата форма на организация, която записахме в Закона, също се дава опция на тези родители, които желаят сами да се грижат за децата си, да го вършат. Но всяко едно решение - след полемики , беше безапелационна Дамянова. 

Ваня Трайкова , която е държавен специалист в Дирекция " Съдържание на предучилищното и учебното обучение " в  МОН заяви, че 6 годишните деца, които са сега в детските градини са  55 819, което значи, че 80% от малчуганите от тази възрастова група са обхванати от системата на образованието, а при  5 годишните процентът е по-висок - към 83%. 

Темата разясниха в ефира на " Хоризонт " и представители на неправителствени организации - Михаела Джоргова от Асоциация " Общество и полезности " и Николай Дренчев от Националната мрежа на родителите. Дренчев изясни за какво са срещу концепцията за наложителна датска градина от 4 години. Той разяснява:Чухме обясненията на служителите какъв % е обзет от 5-годишните и техните апетити към 4-годишните деца, само че ние не чухме отговора на главния въпрос и той е: Защо тези деца би трябвало да бъдат обхванати в детските градини.  Ние разбираме, че това е вкус на министерството, защото в изискванията на обезлюдяване на България те изпитват все по-голяма потребност от суровина -  т.е. от деца. И заради тази причина чакаме скоро да пожелаят и двегодишните и и едногодишните да бъдат в техните институции, тъй като това е съображение за бюджета  - за по-добър бюджет.  Но аз не виждам по никакъв метод по какъв начин натикването на още деца в претъпканите софийски детски градини по някакъв метод ще усъвършенства качеството на образованието, което те настояват че подхващат там. Всъщност там на никое място няма никакъв развой на образование, там има един развой на оцеляване, в който оцеляват децата, оцеляват и учителките, които имат единствената цел просто да предадат вечерта всички деца живи и от малко малко здрави назад на родителите им. 
Няма никакви научни проучвания, които да настояват, че раната институционализация на децата в детски градини по някакъв метод усъвършенства тяхното бъдеще и тяхното показване в живота, акцентира Дренков, като добави. 
Но няма по какъв начин каквито и да било научни причини - даже и да са правилни, даже да се цитират някакви проучвания, които да покажат, че по-добро показване на децата ще има, в случай че стартират от четири, три, две или от една година да попадат в институциите, това по никакъв метод не би трябвало да лишава правата на родителите да вземат решение бъдещето и метода, по който тези деца попадат в просветителната система.
Като акцентира, че министерството не се отнася към децата като към " суровина " Ваня Трайкова сподели, че има данни, че деца, които са посещавали 2 години детски градини, имат под-добри просветителни достижения, само че призна, че съществена целева група на концепцията за наложително наличие и на 4 годишните в просветителните институции са децата от малцинствата -  с цел да не останат отвън системата. Николай Дренчев беше безапелационен: Не може това, което е положително за някой, да бъде административно налагано като положително за безусловно всички родители, в безусловно всички обитаеми места, в безусловно всички случаи!
Михаела Джоргова разяснява:  Говорим за наложителни детски градини, а всевъзможни различни форми, в това число родителските кооперативи, остават отвън Закона.  По този метод в действителност освен се изземват правата на родителите да вземат решение, тъй като родителите са тези, които имат право да дефинират, да избират образованието на своите деца и дето са и страната следва да закриля майчинството, а не да го взема с такива услуги от наложителен темперамент. И фактически в тази възраст проучванията сочат, че децата имат потребност по-скоро от самостоятелна работа, от доста любов и поддръжка, и от персонално внимание, в сравнение с в действителност да са в една група с още 30 деца. Ваня Трайкова опонира, че има планувана независима форма за родителите, които желаят сами са се грижат за децата си, само че Джоргова сподели, че на процедура това се реализира мъчно и нерядко родителите са подлагани на напън, с цел да пращат децата си на градина. Михаела Джоргова акцентира, че е нужен изчерпателен спор по тематиката. 
Цялата полемика чуйте от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР